ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ( Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ)

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ!
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782 μ.Χ σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτι της Καρδίτσας, από μια καλόγρια του κοντινού μοναστηρίου, τη Ζωή Ντιμισκή. Λέγεται ότι ο πατέρας του ήταν ο Δημ. Ίσκος ή Καραΐσκος.
Ο Καραϊσκάκης πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια κοντά στην οικογένεια ενός Σαρακατσάνου τσέλιγκα, γιατί όταν ήταν 8 χρονών πέθανε η μάνα του. Έτσι, έζησε από μικρός ανάμεσα σε ξένους τρώγοντας ξύλο και μπομπότα όπως έλεγε ο ίδιος.
Από μικρός κατατάχθηκε στα αρματολικά σώματα των Αγράφων. Έγινε το πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη και ήταν ο ένας από τους τρεις που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Βεληγκέκα.
Πήρε μέρος στους πολέμους του Αλή Πασά, άλλοτε ως σύμμαχός του και άλλοτε ως αντίπαλός του.
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου έγινε Αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας και νίκησε τον Κιουταχή στην Αράχωβα, στο Δίστομο και στη Δόμβραινα εφαρμόζοντας με επιτυχία την τακτική του κλεφτοπολέμου.
Η Κυβέρνηση όμως, έκανε το λάθος να αναθέσει την Αρχιστρατηγία στον Άγγλο Τσορτς, ο οποίος δε γνώριζε καλά την ελληνική πραγματικότητα.
Ο Κιουταχής πολιορκούσε την Ακρόπολη Αθηνών. Ο Τσορτς έλαβε έντολή να αντιμετωπίσει τον Κιουταχή.
Το σχέδιο του Τσορτς προέβλεπε κατά μέτωπο επίθεση, αλλά ο Καραϊσκάκης είχε άλλη γνώμη. Πρότεινε τον αποκλεισμό των Τούρκων από στεριά και θάλασσα, για να αναγκαστούν οι Τούρκοι να λύσουν την πολιορκία και να φύγουν. Δυστυχώς, το σχέδιό του δεν έγινε δεκτό.
Το στρατόπεδο των Ελλήνων στήθηκε στην περιοχή κοντά στο Νέο Φάληρο. Ο Καραϊσκάκης ήταν άρρωστος βαριά μέσα στην σκηνή του. Ξαφνικά, ξέσπασε μια συμπλοκή ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους που ήταν απρογραμμάτιστη. Ο Καραϊσκάκης βγήκε από τη σκηνή του και πήγε να δει τι συμβαίνει. Μια σφαίρα όμως, που κανείς δεν έμαθε ποτέ από πού προήλθε, τον χτύπησε θανάσιμα και την επόμενη μέρα πέθανε στις 23 Απριλίου 1827.
Ο θάνατος του Καραϊσκάκη σκόρπισε θλίψη και απογοήτευση στους στρατιώτες του.
Την επόμενη μέρα, οι Έλληνες έπαθαν πανωλεθρία στη μάχη του Φαλήρου, αφού εφάρμοσαν το σχέδιο του Τσορτς και δεν είχαν τον " Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης " για να τους εμψυχώνει.
Η Καρδίτσα τιμά τη μνήμη του μεγάλου αυτού ήρωα με πολλές εκδηλώσεις. Η σπουδαιότερη εκδήλωση είναι τα Καραϊσκάκεια, που διεξάγονται κάθε καλοκαίρι στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις