Η ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ! O ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ ΙΝΝΟΚΕΝΤΙΟΣ Δ' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!

Η Ιερά Εξέταση έμεινε στην ιστορία σαν το πιο απεχθές συλλογικό όργανο ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης του ανθρώπου. Εξευτέλισε, βασάνισε και θανάτωσε χιλιάδες ανθρώπους για την υπεράσπιση της Πίστης. Σύνθημά της: Φωτιά στο κορμί για να σωθεί η ψυχή. Από την αποτρόπαια ιστορία των βασανιστηρίων που επινόησαν «οι κρατούντες» άνδρες, η Ιερά Εξέταση υπήρξε το πιο μισητό δείγμα.

Η περίοδος από το 15ο εώς τον 17ο αιώνα υπήρξε εξοντωτική και απάνθρωπη και τα βασανιστήρια είχαν πάρει μορφή επιδημίας. Η μάστιγα αυτή απλώθηκε σαν γάγγραινα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, στην Ελβετία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Ρωσία, στη Γερμανία, όπου διηγούνται τρομερά παραμύθια για τη «συνάντηση μαγισσών το βράδυ του Σαββάτου», για να φθάσει κάποια μέρα ως τη μακρινή Αμερική και συγκεκριμένα στην πόλη Σάλεμ. (…) Αν πατέρας της Ιεράς Εξέτασης υπήρξε ο Δομήνικος, που δεν έχασε ωστόσο τον τίτλο του Αγίου, πραγματικός εφαρμοστής των σχεδίων του στάθηκε ο Θωμάς Τορκουεμάδας. Με την προστασία του Φερδινάνδου της Αραγωνίας, ο τρομερός αδιάλλακτος και φανατικός αυτός μοναχός, που το 1483 έγινε γενικός ιεροεξεταστής, κατέκλυσε μα κύμα τρόμου ολόκληρη την Ισπανία.

(…)Το «σωτήριον» έτος 1484, ο πάπας Ιννοκέντιος Δ’ δημοσίευσε μια Βούλα, με την οποία καθιέρωνε από καθέδρας το κυνήγι των μαγισσών. Με αυτό επικύρωνε το έργο των δύο ιεροεξεταστών Γιάκομπο Σπρέγκερ και Χάινριχ Κράμερ, γνωστού ως «εκτελεστή».










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις