Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη!

Η Αθήνα με την παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων δίνει «γη και ύδωρ»!

Γράφει: Ιωάννης Λαμπρογιάννης του Αναστασίου

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ υπεγράφη στις 14/10/2021 μεταξυ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του Άντονι Μπλίνκεν. 

Στη Συμφωνία παρέχονται στρατιωτικές διευκολύνσεις για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες ελέυθερα δύνανται να αναπτυχθούν σε Ελληνικό έδαφος και στις περιοχές ενδιαφέροντος  την Αλεξανδρούπολη, το Λιτόχωρο, την Σούδα, το Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, με περαιτέρω δυνατότητα μελλοντικής παρουσίας των Αμερικανών σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας μας. Η συμφωνία θα είναι πενταετής αλλά οι Αμερικανοί διπλωμάτες, μάλλον, την θεωρουν  αορίστου χρόνου στη συνέχεια.

Ο κ. Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις :

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσινγκτον για τον τρίτο γύρο» 

Επιπλέον «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

«Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Για την Βάση της Σούδας «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τις ελληνικές διπλωματικές πηγές ότι η διατύπωση του κειμένου θα ικανοποιούσε πλήρως την Αθήνα δεν φαίνεται η έμπρακτη  υποστήριξη της Ελλάδος σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί έχουν παρουσία σε στρατιωτικές βάσεις της χώρας μας αλλά για να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και όχι για να προστατεύσουν ελληνικές τοποθεσίες και αμυντικές εγκαταστάσεις.

Όμως, αντίστοιχη γενική και αόριστη αναφορά για προστασία της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών δεν είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μεταξύ Ελλάδος και Η.Π.Α. Το ίδιο  περιλαμβάνονταν και στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία του 1990 χωρίς έμπρακτες εγγυήσεις για στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση ένοπλης τουρκικής απειλής και επίθεσης, γεγονός που βιώσαμε καλά στην Ελλάδα με την πολεμική κρίση των Ιμίων του 1996 όπου οι ΗΠΑ κράτησαν στάση ουδετερότητας και τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών

Ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται και που καλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δένδιας να απαντήσει στους Έλληνες πολίτες, είναι τι Θα εμποδίσει τους Τούρκους να επιτεθούν σε ελληνικό ηπειρωτικό έδαφος ή σε ένα νησί που υπάρχει βάση των ΗΠΑ επειδή και μόνον υπάρχουν απλά οι Αμερικανοί; 

Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι και η Μεγάλη Βρετανία είχε στρατιωτικές βάσεις ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, αλλά κατά τη διάρκεια της εισβολής του Αττίλα δεν εμπόδισε τους Τούρκους να καταλάβουν το  40% της Κύπρου! Οι  Τούρκοι, μάλιστα δεν ενόχλησαν στο παραμικρό τις αγγλικές βάσεις του νησιού.

Συμπέρασμα  :

Mε την πρόσδεση της Πατρίδος μας οριστικά στο άρμα των Αμερικανών  η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει πλέον την διπλωματική δυνατότητα και ευελιξία σε ενδεχόμενη άλλη οικονομική ή στρατιωτική υποστήριξη των γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ της Ρωσίας και της Κίνας και θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα συμφέροντα των Η.Π.Α, τα οποία κατά καιρούς μεταβάλλονται! 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε την Πατρίδα μας σε μια αόριστη διπλωματική και στρατηγική ομηρία, δεσμεύοντας και τις μελλοντικές κυβερνήσεις της Ελλάδος.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ "ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις