Υποχρεωτικός εμβολιασμός για άνω των 60!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμου για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε πως περίπου μισό εκατ. πολίτες άνω των 60 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο στη χώρα. Συγκεκριμένα δήλωσε, «από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατο».

«Σκεφτείτε ότι στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, αν δεν κάνω λάθος, άμα δείτε τα δεδομένα οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, και παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%», πρόσθεσε. 

«Συνεπώς, αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευτούν, καθώς συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Εμποδίζοντας όμως και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών», σημείωσε παράλληλα και συμπλήρωσε πως «οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας».

«Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι' αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός», κατέληξε.

Η επιβολή αυτή της υποχρεωτικότητος των προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, καθώς επίσης  εγείρονται και σοβαρά αντισυνταγματικά θέματα όπως  αυτό της αυτοδιάθεσης του ατόμου, της   ηλικιακής διάκρισης και ιδιαίτερα της κοινωνικής διάκρισης, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα και για τους πρώτους θα πρέπει να τους αφαιρεθεί ακόμη και το βασικό εισόδημα με το οποίο διατηρούνται στη ζωή επειδή ήρθε το εγγόνι τους να τους από το σχολείο όπου υπάρχει  πολύ μεγάλη διασπορά;

Φαίνεται το μόνο επόμενο που μένει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι να πιάνουνε τον κόσμο διά της βίας και να τον εμβολιάζουν.

Η ηλικιακή ομάδα, όμως, των άνω των 60 ετών που ανησυχεί τόσο πολύ τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, καθώς  όπως ισχυρίζεται είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους, είναι πράγματι αυτή που διασπείρει και τον ιό ή μήπως η διασπορά γίνεται  όχι από τους άνω των 60 αλλά από τους 20άρηδες ή τα παιδιά που κυκλοφορούν παντού 

Και πώς Θα επιβάλλεται το πρόστιμο;

Η ΑΑΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία στην εφορία κι έτσι θα βεβαιώνεται κάθε μήνα ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους 60+ που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση, με αποτέλεσμα να χρωστούν στην εφορία 1200 ευρώ σε ένα έτος, και εάν είναι ζευγάρι, 2400 ευρώ και σε περίπτωση που έχουν αδυναμία πληρωμής να πλειστηριαστει η περιουσία τους;

Άρα πίσω από την υποχρεωτικότητα υποκρύπτονται και άλλα σοβαρά πράγματα που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση του Μητσοτάκη!

Θυμίζουμε, επίσης,  ότι προ καιρού είχε αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όσους υπηρετούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες καθώς τότε είχε βρεθεί ένα ποσοστό της τάξης του 10% που ήταν ανεμβολίαστο, ενώ μεγαλύτερο εικάζεται πως είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων αξιωματικών.

Στην παρούσα φάση, δεν τόλμησε ο Μητσοτάκης να εφαρμόσει υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω προφανώς υπολογίζοντας το τεράστιο πολιτικό κόστος αλλά  επέλεξε την τακτική της πειθούς και εάν δεν επιτύχει τότε θα περάσει αναγκαστικά, όπως ισχυρίζεται στην επόμενη φάση που θα είναι αυτή της υποχρεωτικότητας για όσους δεν προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις