Σοκαριστική μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα! Ποιος είναι ο υπηρεσιακός παράγοντας που παρέλαβε την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα!

Σοκαριστική η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την αύξηση της θνητότητας διασωληνωμένων (έως και 57%), όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ, αλλά και την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ (έως 87%) για την οποία, όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας ενημέρωσαν εδώ και μήνες, "σε ανώτατο επίπεδο", αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.

Αυξημένη θνητότητα από 57% έως και 87%, καταγράφεται κατά περιόδους στους διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα. Το θλιβερό αυτό ποσοστό εξαρτάται από την πληρότητα των ΜΕΘ και το εάν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός μονάδας.

Περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Τα στοιχεία - σοκ υπογράφουν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας.

Αίσθηση προκαλούν τα σχόλια του κ. Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία τα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε "ανώτατο επίπεδο". Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο 'ανώτατο' επίπεδο"

Επισημαίνει πως το εάν θα επιβιώσει ένας διασωληνωμένος ασθενής, εξαρτάται από το που ζει και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) τύχει να αρρωστήσει. "Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα ό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, την έκθεση φέρεται να παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ θέλει τον κο Πρεζεράκο να βρίσκεται σε «τροχιά» απομάκρυνσης από το υπουργείο Υγείας.

Εδω θα πρέπει να σημειώσουμε την έντονη ενόχληση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα φαίνεται να έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα για τη μελέτη που συνυπογράφει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων μαζί με τον Θεοδωρο Λύτρα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στη  μελέτη είπε: «Δεν θέλω να κάνω ένα σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Είναι σχετικά λίγα.

Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής».

Τη μελέτη για τα δεδομένα του φόρτου νοσηλείας και τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid  19 εντάσσει στην έρευνα που διενεργεί ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατάσταση στις MEΘ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις