Η Τούρκικη Στρατιά Αιγαίου !

Για άλλη μια φορά η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου επικαλούμενη την συνθήκη της Λοζάνης και την ίδια στιγμή από το 1975 διατηρεί την ετοιμοπόλεμη Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου

Η Στρατιά Αιγαίου (τουρκικά: Ege Ordusu), η οποία στο παρελθόν ονομαζόταν 4η Στρατιά[1] (4. Ordu), είναι μία από τις τέσσερις στρατιές του τουρκικού στρατού. Στη δικαιοδοσία της «Διοίκησης Στρατιάς Αιγαίου» (Ege Ordusu Komutanlığı) υπόκεινται όλες οι δυτικές ακτές της Τουρκίας και έχει έδρα τη Σμύρνη.
Η Ελλάδα είναι κατά της ύπαρξης της Στρατιάς Αιγαίου, καθώς αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά, και τα σύνορά της, αναφέροντας τις ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις της στρατιάς, που είναι επιθετικού χαρακτήρα.
Η στρατιά σε συχνή βάση δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες.
Η στρατιά του Αιγαίου αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε το Ιούλιο του 1974, μετά το τέλος των επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Το γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι έγινε για την άμυνα της Μικράς Ασίας είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών!
Σήμερα η Στρατιά του Αιγαίου έχει εξελιχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά σώματα της Τουρκίας. Εκτός από τον αποβατικό στόλο περιλαμβάνει την 57η ταξιαρχία πυροβολικού με έδρα το προάστιο Μπουρνόβα στην Σμύρνη, την 19η ταξιαρχία πεζικού με έδρα το Αδραμύττιο, απέναντι από την Λέσβο, την 11η ταξιαρχία μηχανοκινήτου πεζικού με έδρα το Ντενιζλί, νοτιοανατολικά της Σμύρνης, την 3η εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Αττάλεια και την πρώτη εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Μαγνησία, βόρεια της Σμύρνης
Παράλληλα στην δικαιοδοσία του επιτελείου Ναυτικού περιλαμβάνεται η διεύθυνση αποβατικού στόλου με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, το αρχηγείο στόλου στον ναύσταθμο του Ακσάζ (απέναντι από τα Ίμια) και το αρχηγείο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων με έδρα επίσης την Σμύρνη. Από όλα αυτά τα στοιχεία φαίνεται καθαρά ο επιθετικός χαρακτήρας της στρατιάς του Αιγαίου, απέναντι ακριβώς από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Επιπλέον στην μεγάλη άσκηση που κάνουν κάθε χρόνο τα στελέχη της Στρατιάς του Αιγαίου δείχνουν την επιθετική σχεδίαση δια θαλάσσης και πως τα σενάριά τους είναι προσανατολισμένα από το υγρό περιβάλλον προς την ξηρά, κυρίως με αποβατικές ενέργειες υποστηριζόμενες από το Πυροβολικό, την τουρκική Αεροπορία Στρατού και τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων
Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα αποδείξεων για τις επιθετικές διαθέσεις της γείτονος και για τις εντολές που λαμβάνουν τα στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για να δείχνουν εμφανώς τη δυσαρέσκειά τους που έχει να κάνει με την Ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Η Ελλάδα στηριζόμενη στο άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε υποδομές προσανατολισμένες στην άμυνα των νήσων.
«Ουδέν εκ των διαλαμβανομένων εν τω παρόντι Χάρτη θα παρεμποδίζει το φυσικό δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής νομίμου αμύνης εις περίπτωσιν καθ’ ήν Μελος τι των Ηνωμένων Εθνών υπέστη επίθεσιν ένοπλον, μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβη μέτρα προς διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», γράφει το άρθρο 51… Και η Ελλάδα αυτό έχει κάνει έως σήμερα.
Η Τουρκία έχει επαναφέρει και θέτει ξανά και ξανά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών αλλά όταν δημιουργείς Στρατιά Αιγαίου εναντίον της Ελλάδας, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμά της να αμυνθεί.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις