Ασφυξία! Η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού!

Ακόμη η Αστική Δημοκρατία δεν έχει ορίσει ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό με αποτέλεσμα πάνω από 600.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες να βρίσκονται σε κίνδυνο κατάσχεσης!

Σήμερα με Αριθμ. 44809 ΕΞ 2021 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 1575/17.04.2021 τήρηση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών διατηρούν μόνο οι  υπάλληλοι των πλειστηριασμών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4738/2020 (Α’ 207.

Τήρηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού των υπαλλήλων των πλειστηριασμών (Αριθ. 86979 οικ – ΦΕΚ Τεύχος Β 4163/29.11.2017)

Μόνο οι συμβολαιογράφοι δύναται να προβούν σε άνοιγμα νέου ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού του.

Η θέσπιση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Η εφαρμογή του μέτρου θα δώσει ανάσα σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένες από την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των χρεών τους στο Δημόσιο.

Η εφαρμογή του μέτρου έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς ΝΔ και προηγουμένως ΣΥΡΙΖΑ το ισχυρίζονται ότι το είχαν σχεδιάσει εδώ και πολύ καιρό χωρίς όμως ποτέ να καταφέρουν  να το εφαρμόσουν. 


Η ρύθμιση επί Συριζα έβρισκε πάντα εμπόδια από τους δανειστές, οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με την ύπαρξη ενός ακατάσχετου λογαριασμού αλλά τώρα ακόμη το καθεστώς Μητσοτάκη δεν το έχει θεσπίσει παρά το γεγονός ότι, όπως ισχυρίζεται δεν υπάρχει πλέον ο έλεγχος των δανειστών!








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις