ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ !

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα τα κόμματα του δηθεν δημοκρατικού τόξου βγάζουν σπυράκια όταν έρχονται αντιμέτωπα με εθνικιστικές αλήθειες περι παγκόσμιας κυριαρχίας και Μεγάλης Ελλάδος, γι΄αυτό και δεν υπάρχουν πολλά αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ελλάδα, ενω θα έπρεπε να υπήρχε ένα άγαλμα προς τιμή του σε κάθε πόλη!
Βέβαια είχαμε τους γείτονες που λόγω ανυπαρξίας ιστορίας τον καμάρωναν και σφετερίζονταν για πολλά χρόνια μέχρι και που κατάφεραν να λέγονται πλέον Μακεδόνες μετα από την συμφωνία των Πρεσπών που με τόση προθυμία υπέγραψε η Αριστερά και ακολουθούν και οι Εθνικόφρονες πατριώτες που άλλα μας λέγανε πριν εκλεγούν!
Χρειαστηκε , λοιπόν, εθνικιστές να στήσουν το Άγαλμα του Μεγαλύτερου Στρατηλάτη και Εκπολιτιστη των Εθνών και θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, Ελληνίδες και τα Ελληνόπουλα!
Ήταν Ιούλιος του 1973, όταν οι Θεσσαλονικείς αντίκρισαν στην παραλία της πόλης, ένα τεράστιο άγαλμα του έφιππου Μέγα Αλέξανδρου.
Ανεγέρθηκε επι της κυβερνήσεως Σπυρίδων Μαρκεζίνη και Υπουργού Βορείου Ελλάδος ο Νικόλαος Γκαντώνας με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Τα χρήματα για την ανέγερσή του συγκεντρώθηκαν μετά από εράνους που πραγματοποίησαν επιτροπές της πόλης.
Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 1974, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.
Ένα μήνα μετά, στις 30 Αυγούστου, ημέρα του Αγίου Αλεξάνδρου, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια.
Το άγαλμα του Μεγαλου Αλεξανδρου έφιππου επί του Βουκεφάλα αποπνέει την αίσθηση της κίνησης και κοιτάει προς την Ανατολή. Το ύψος του ανέρχεται στα 6 μέτρα. Μαζί με το βάθρο του αγάλματος, που είναι επενδυμένο από μάρμαρο Μελισσοχωρίου, η σύνθεση φθάνει τα 11 μέτρα. Το βάρος του αγάλματος εγγίζει τους 4 τόνους.
Το έργο φιλοτεχνήθηκε στο εργαστήριο του γλύπτη Ευαγγέλου Μουστάκα στην Παλλήνη της Αττικής και χυτεύτηκε στα εργαστήρια της οικοτεχνίας Renzo Michelucci, στην Πιστόια της Ιταλίας.
«Ήθελα ένα άλογο έξω από το πραγματικό, ένα άλογο ‘θηρίο’. Έναν Αλέξανδρο να στηρίζεται άνετα στο ανορθωμένο άλογο, να κάθεται σαν στο θρόνο του κι αυτό επεδίωξα στην τελική μελέτη μου. Τον ήθελα μεγαλόπρεπο κι επιβλητικό, ορμητικό και σε ανάταση οραματισμού και αυτά ήταν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ευαγγέλος Μουστάκας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις