KAI ΛΙΓΗ ΓΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕ!!

 XΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΛΥΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!

Οι λύκοι σκοτώνουν διάφορα είδη ζώων αλλά έχουμε μικρότερη επίγνωση του γεγονότος πως δίνουν ζωή σε πολλά άλλα.

Όταν οι λύκοι απουσίαζαν για 70 χρόνια από πάρκα μια συνέπεια αυτού ήταν να αυξηθεί ο πληθυσμός ελαφιών επειδή δεν υπάρχει κανένας να τα κυνηγήσει.

Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων να ελέγξουν την αύξηση του πληθυσμού τους αυτά κατάφεραν να μειώσουν την βλάστηση σε σημείο που δεν έμεινε τίποτα.

Αλλά μόλις έρχονται οι λύκοι, αν και λίγοι σε αριθμό, αρχίζουν να φαίνονται αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Η παρουσία των λύκων γίνεται η αιτία να αλλάξουν συμπεριφορά τα ελάφια.

Τα ελάφια άρχισαν να αποφεύγουν συγκεκριμένα μέρη του πάρκου –εκείνα που μπορούn να παγιδευτούν εύκολα από τους λύκους, ιδίως τις κοιλάδες και τα φαράγγια.

Η βλάστηση στα μέρη αυτά τότε αρχίζει να αναγεννιέται αμέσως.Σε ορισμένες περιοχές το ύψος των δέντρων τετραπλασιάζεται σε μόλις έξι χρόνια.

Έτσι ο αριθμός των αποδημητικών πτηνών αρχίζει να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Ο αριθμός των καστόρων αυξάνεται επίσης γιατί στους κάστορες αρέσει να τρώνε δέντρα.

Και οι κάστορες και οι λύκοι είναι οι μηχανικοί του οικοσυστήματος γιατί δημιουργούν θέσεις για άλλα είδη. Τα φράγματα που χτίζουν στα ποτάμια παρέχουν κατοικία σε βίδρες, μοσχοπόντικες, πάπιες, ψάρια, ερπετά και αμφίβια.
Τα κοράκια και οι αετοί κατεβαίνουν να τραφούν με τα ψοφίμια που αφήνουν πίσω τους οι λύκοι. Οι αρκούδες τρέφονται εξ ίσου και ο πληθυσμός τους ξεκινάει να αυξάνεται επίσης γιατί υπάρχουν περισσότερα μούρα στους αναγεννημένους θάμνους.
Οι λύκοι, λοιπόν, άλλαζουν και τη ροή των ποταμών. Αρχίζουν να ελίσσονται λιγότερο καθώς υπάρχει μικρότερη διάβρωση. Τα κανάλια γίνονται πιο στενά και σχηματίζουν περισσότερες λίμνες. Με λίγα λόγια μεταμόρφουν το οικοσύστημα και τη μορφολογία του εδάφους.

Αλλά ούτε και τα πρόβατα χρειάζεται να φοβούνται τον μαύρο λύκο γιατι τελικά αυτά ο βοσκός τα οδηγεί στο σφαγείο!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις