ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ!

«Πυρ και σταυρός, θηρίων τε συστάσεις, ανατομαί, διαιρέσεις, σκορπισμοί οστέων, συγκοπή μελών, αλεσμοί όλου του σώματος… επ’ εμέ ερχέσθωσαν, μόνον ίνα Ιησού Χριστού επιτύχω»

άγιος Ιγνά­τιος ο Θεοφόρος για τον εαυτό του

H ορθοδοξία δεν αποστρέφεται το σώμα, αλλά το τιμά. Ο άνθρωπος εικονίζει τον Θεό όχι μόνο ως ψυχή, αλλά και ως σώμα. Εικόνα Θεού είναι το συναμφότερον, ψυχή και σώμα. Ο Χριστιανός Ορθόδοξος δεν αποστρέφεται το σώμα του, ούτε θέλει να το αποβάλει ως εχθρικό, αλλά επιθυμεί την εν Χριστώ ανα­καίνιση και αφθαρτοποίησή του. Το σώμα δέ­χεται την άκτιστη θεία χάρη και μετέχει στη θεία ζωή. 

Τα ξερά οστά διατηρούν ζωντανή τη βιολογική ταυτότητα του νεκρού, αλλά όχι και η στάχτη. 

Ο Χριστιανός πιστεύει στη νίκη και περιμένει την ανάσταση με το «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών».

Περιμένει την ανάσταση που αφορά ολόκληρη τη σωματοψυχική του υπόσταση.

Περιμένει την ανάσταση του και­νούργιου ανθρώπου μέσα από το σώμα που φθείρεται, όπως περιμένει και το καινούρ­γιο σιτάρι μέσα από τον σπόρο που σαπίζει στη γη.

Όταν υπάρχει η πίστη ή η προσδοκία αυτή, τότε και η στάση απέναντι στον θάνα­το και το νεκρό σώμα γίνεται ανάλογη. Και η στάση αυτή εμπνέει το ήθος που καλλιεργή­θηκε επί αιώνες στον τόπο αυτόν, ενώ η καύ­ση εισάγει νέο ήθος.

Στην ιστορία της Εκκλησίας μόνο διώκτες της κατέφυγαν στην αποτέφρωση των σωμάτων των Χριστιανών, για να εξαφανί­σουν τη μνήμη τους και να πλήξουν την ελπίδα της αναστάσεώς τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ιστορικά οι νεκροί ως επί το πλείστον θάβονταν. Από την αρχαιότητα σε όλους τους πολιτισμούς οι νεκροί περιβάλλονταν με αγάπη και σεβασμό ενώ τους αποδίδονταν εξαιρετικές τιμές.

Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι ο ίδιος ο Χριστός ετάφη !



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις