Εν αναμονή ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται οι ειδικοί!

Την ανησυχία τους για τους σεισμούς και τους μετασεισμούς  έχουν αρχίζει να εκφράζουν οι Τούρκοι σεισμολόγοι καθώς ο σεισμός των Ρίχτερ δείχνει να μην έχει τελειωμό στην περιοχή των Δαρδανελίων.

«Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολή», δηλώνει ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου, Αλί Ατές. «Τον περιμένουμε αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα πότε θα συμβεί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολή μπορεί να είναι 7.2 Ρίχτερ, 7.3,μ , μπορεί να είναι μεταξύ 6,5 – 7 Ρίχτερ» σημειώνει στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Γερμανοί, μάλιστα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχει ήδη καθυστερήσει ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών (Deutsches GeoForschungs Zentrum / GFZ) του Πότσνταμ, Ακόμα και οι μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας, όπως αυτές που προκαλούνται από την παλίρροια, είναι αρκετές για να προκαλέσουν τοπική σεισμικότητα.

Η δυνατότητα καλύτερης πρόβλεψης ενός σεισμού, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης με τα 16 (επισήμως) ή τα 20 (ανεπισήμως) εκατομμύρια κατοίκους και τα περίπου 1,6 εκατομμύρια παλιά, μη ασφαλή, κτήρια, αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες.

Η χερσόνησος Αρμουτλού είναι μέρος του ενεργού συστήματος ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας, ενός σημαντικού ορίου τεκτονικών πλακών γνωστού για την πρόκληση καταστροφικών σεισμών, όπως στη Νικομήδεια το 1999, που στοίχισε 17.000 ζωές.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις