Προ των πυλών νέας ενεργειακής -και κατ΄επέκταση πληθωριστικής- κρίσης!

 

Ο ρόλος της Ευρώπης

Μέσα σε ένα αβέβαιο μέλλον το πλαίσιο που επικρατεί είναι ένας έντονος προβληματισμός στην Ευρώπη, καθώς η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις προσπάθειές της για διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να αποφευχθεί νέα εκτίναξη του πληθωρισμού.

Οι εισαγωγείς ενέργειας αναζητούσαν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να μειώσουν την έκθεση στις διακυμάνσεις των τιμών και ήταν σε συζητήσεις με παραγωγούς από τη Μέση Ανατολή.

Η βιασύνη αυτή που καταγράφεται, έρχεται μετά την περσινή άνοδο των τιμών του LNG στην αγορά spot, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου. Αυτό ώθησε τις διεθνείς τιμές σε τόσο υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να στραφούν από το φυσικό αέριο στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Προβλέψεις

Σε πρόασφατη έκθεσή του Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι  η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα φρενάρει τα επόμενα χρόνια, καθώς οι υψηλές τιμές και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η κατανάλωση το 2024 θα αυξηθεί με το ήμισυ του ρυθμού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, αναφέρει η ΙΕΑ προσθέτοντας παράλληλα ότι θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία. Καθώς η παραγωγική ικανότητα εξακολουθεί να αυξάνεται, οι αγορές θα παραμείνουν «επαρκώς εφοδιασμένες» έως το 2028, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί σχεδόν να μηδενιστεί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η υπηρεσία και προσθέτει: «Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εν όψει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας».

"ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" για την καθαρή ενέργεια με 675 εκατ. ανθρώπων χωρίς ηλεκτρισμό!

Οι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια σε μια μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Αυτή η φιλοδοξία ενισχύθηκε όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της στις αρχές του 2022.

Σφικτή αγορά

Οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές διαφέρουν σημαντικά. Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ενδέχεται να σφίξουν «σημαντικά» τους επόμενους μήνες καθώς η κατανάλωση καυσίμου της Κίνας ανακάμπτει από την πανδημία, ενώ οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία μειώνουν την παραγωγή, ανέφερε ο οργανισμός. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

πηγή : https://www.ot.gr







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις