Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση!

 Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση.

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (25.9.2015), με την ΑπόφασηΑ/RES/70/1 «Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development». Η Ατζέντα 2030 προωθεί την ενσωμάτωση και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική) σε όλες τις τομεακές πολιτικές, ενώ παράλληλα προάγει τη διασύνδεση και τη συνοχή των, σχετικών με τους ΣΒΑ, πολιτικών και νομοθετικών πλαισίων. Οι ΣΒΑ είναι οικουμενικοί, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως το 2030. Για την υλοποίησή τους έχουν δεσμευθεί όλες οι χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, τα επίπεδα ανάπτυξης και τις εθνικές πολιτικές και προτεραιότητες. Η Ατζέντα 2030 αναδεικνύει ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την βιώσιμη ανάπτυξη, την εξάλειψη της φτώχειας, σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις της. Στο ήμισυ της διαδρομής υλοποίησης των ΣΒΑ, πρόοδος ετών έχει αντιστραφεί εξαιτίας διαδοχικών και αλληλένδετων κρίσεων (πανδημία, κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις), καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη για κλιμάκωση των φιλοδοξιών υλοποίησής τους σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή του φιλόδοξου και μετασχηματιστικού πλαισίου της Ατζέντας 2030 και των ΣΒΑ, καθώς και στη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς (leaving no one behind). Σε σχέση με την εφαρμογή των ΣΒΑ σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των κυριότερων επιτυχιών της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μακροπρόθεσμου θεσμικού μηχανισμού υπό μια προσέγγιση, η οποία περικλείει το σύνολο της κυβέρνησης (whole - of- government approach).

Ως προς την εξωτερική διάσταση της εφαρμογής της Ατζέντας 2030, επισημαίνεται ότι οι πολυμερείς και διμερείς αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις της χώρας μας για κάλυψη αναγκών αναπτυσσομένων χωρών πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το πλαίσιο πολιτικής της Ατζέντας 2030.

Κεντρικό ρόλο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Ατζέντας 2030 και των ΣΒΑ σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, κατέχει το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (HLPF) των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το οποίο θεσπίσθηκε το 2012, επιτρέποντας την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών και την εξέταση κατάλληλων πολιτικών. Παρέχει πολιτική καθοδήγηση και συστάσεις για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και των 17 ΣΒΑ, υιοθετώντας πολιτικές διακηρύξεις κατόπιν διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο του HLPF, τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να πραγματοποιήσουν τακτικές Εθελοντικές Εθνικές Αξιολογήσεις (Voluntary National Reviews/VNRs) για την, από πλευράς τους, υλοποίηση της Ατζέντας 2030, τουλάχιστον δύο φορές έως το 2030.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις