23 Αυγούστου: Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού! Σταλινισμός!

 

Στις 2 Απριλίου 2009 το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον απολυταρχισμό και κάλεσε τις χώρες μέλη να ορίσουν την 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού!

Πρόκειται για την εκδήλωση στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να παραστεί με το επιχείρημα ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν διέπραξαν εγκλήματα. 

Μάλιστα, ο κληθείς τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έστειλε επιστολή στις αρχές της Εσθονίας για τους λόγους της απουσίας του. Πρόκειται για την μοναδική ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία δεν αναγνωρίσε  την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και αρνείται να παραστεί σε εκδηλώσεις που στηρίζει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ!

Ο σταλινισμός περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε εξουσία και σχετίζεται με θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου στη Σοβιετική Ένωση. Με το πέρασμα του χρόνου έλαβε ευρύτερη πολιτική σημασία, αποδιδόμενος σε κάθε αυταρχική μέθοδο όταν καταλογίζεται σε κομμουνιστικές κυβερνήσεις ή κόμματα.

Αν και επινοήθηκε από τον Λάζαρ Καγκανόβιτς, στενότατο συνεργάτη και πιστό φίλο του Στ'αλιν, πρέπει να τονισθεί ότι χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με αρνητική χροιά - από αντιπάλους της Αριστεράς ή από αριστερούς που δεν υιοθετούν το «σταλινικό» μοντέλο.

Υπάρχουν πολιτικές σχολές που προσθέτουν στον σταλινισμό και άλλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι τροτσκιστές συμπεριλαμβάνουν τη θεωρία του «σοσιαλισμού σε μια χώρα». Άλλοι, κυρίως φιλελεύθεροι, θεωρούν το σταλινισμό ως αναπόφευκτη κατάληξη οποιασδήποτε σοσιαλιστικής επανάστασης, συνεπώς τον ταυτίζουν με τον ίδιο τον κομμουνισμό.

Εναλλακτικά, για τον σταλινισμό έχουν επινοηθεί διάφοροι όροι, οι οποίοι έχουν σχεδόν την ίδια σημασία γι' αυτούς που τους χρησιμοποιούν. Οι αντικομμουνιστές αναφέρουν συχνά τους όρους Κόκκινος Φασισμός ή Κόκκινος Τρόμος - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις